scea@scea.cat       620 41 76 39 - 932 13 39 45

 

slide1

Font del Plano

Municipi:

Vilarrodona

Comarca:

Alt Camp

Espai Natural:

Urbana

Raja-Cabal:

No, està canalitzada cap a un dipòsit.

Estat Actual:

La font del Plano subministra aigua potable al poble, per aquest motiu està canalitzada cap a una bomba que la puja cap al dipòsit del costat del Castell. La trobem en molt mal estat, no hi ha cap aixeta per poder beure aigua, goteja molt poquet i la tapa de la canalització està arrencada. Hi ha molta vegetació que impedeix accedir-hi, lianes com heura, arítjol, esbarzers, canyes i lledoners. Al voltant de la font hi ha molsa, falgueres i altres plantes típiques de llocs humits.

DESCRIPCIÓ

Com arribar-hi:

Passat el pont del riu Gaià entreu en un camí que ens durà a l'albereda, deixem la zona de pícnic i baixem cap al riu, passem el pontet de fusta del torrent i pugem recte amunt, passat el Columbari a uns 80 m. veureu un carreró a mà esquerra, baixeu i trobareu la font.

Descripció de l'entorn:

Al voltant dels 90, l'Ajuntament va remodelar l'entorn del Columbari, construint una zona de pícnic amb barbacoes i al 2000 també una font. Uns anys més tard es van posar uns cartells informatius de la vegetació i la fauna que trobem al lloc. La vegetació principal: -arbres: lledoners (Celtis australis), xops o pollancres (Populus nigra), oms (ulmus minor), àlbers (populus alba), -lianes: heura (Hedera helix) i arítjol (Smilax aspera) -altres: el canyar (Arundini-Convolvuletum sepium), cua de cavall (Equisetum arvense) La fauna: Hi podem trobar moltes espècies d'ocells (cada any ve una parella de Bernat Pescaire), insectes, rèptils ( es va reincorporar la tortuga de rierol), de peixos (carpes), petits mamífers i per acabar porcs senglars.

Font d'informació:

Història: El nom de la font del Plano ve del renom de la casa dels antics pagesos que conreaven aquestes terres. Ells feien planter al costat i tots els pagesos al matí abans d'anar a treballar passaven a omplir el càntir d'aigua fresca. La persona que ha apadrinat aquesta font és un nét dels pagesos que donen nom a la mateixa. En Servet Sanromà.

Entitat d'EA:

Cel RogentLOCALITZACIÓ DE LA FONT

Enrera